Tájékoztatás alulbiztosítottságról

 

Tisztelt Ügyfelünk!

 

Az Ikon Biztosítási Alkusz Kft. nevében az utóbbi hónapok történéseiről szeretnék tájékoztatást adni és átgondolásra javasolni.

Az építőiparban, gépiparban, elektronikai piacon történő árrobbanást biztosan tapasztalta már. A piaci tapasztalatok szerint ez előző évhez képest átlag ~17%-os növekedést jelenthet, de az építőiparban 20-30%-ot is elérheti. Valamint a devizában meghatározott vételárak is jelentős növekedéshez vezetnek.

Az alulbiztosítottság úgy alakulhat ki, ha a vagyonelem tényleges értéke nagyobb, mint a biztosítási adatközlőben megadott biztosítási összeg. Ekkor ún. arányos kártérítést (pro rata kártérítést) alkalmaznak a biztosítók és így a kárnak csak az arányosításnak megfelelő csökkentett összegét fizeti a biztosító.

Ezek összessége olyan következménnyel jár, hogy a vagyonbiztosítások és felelősségbiztosítások alulbiztosítottá válhattak. Főleg a régebben megkötött szerződések biztosítási összegei nagyon elmaradhatnak a jelenleg reális/tényleges vagyonértékektől.

Mivel az ugrásszerű áremelkedések a kár utáni javítási, helyreállítási költségeket is nagy mértékben növelik – akár új vagyonelemek biztosításánál is kialakulhat az alulbiztosítottság.

A biztosítási összeg megadása – az értékelési móddal egyetemben – mindig a biztosítás szerződőjének/biztosítottjának felelőssége!

Ikon Biztosítási Alkusz Kft-nél azt a döntést hoztuk, hogy Ügyfeleinket megkeressük és felhívjuk a figyelmüket az alulbiztosítottság kialakulásának veszélyeire.

 Javasoljuk a biztosítási összegek újragondolását, átbeszélését, hogy milyen lehetőségek vannak az alulbiztosítottság kiküszöbölésére.

Az áttarifálást természetesen vállaljuk úgy, hogy a módosított díj ismeretében tudják meghozni döntésüket Ügyfeleink.

 

Ha részletesen is érdekli felvetésünk, kérdése van, kérem keresse biztosítási alkuszát bizalommal!

 

FOGALOMMAGYARÁZAT

alulbiztosítás:

ha a vagyonelem tényleges értéke (újértéke, vagy műszaki avultértéke) nagyobb, mint a biztosítási adatközlőben megadott biztosítási összeg

 

vagyonelemek biztosítási összegeinek értékelési módjai:

  • újérték

újjáépítési vagy újra beszerzési érték. a Biztosítók meghatározzák, hogy a vagyonelem mekkora avulásáig alkalmazható. Ezt meghaladó avultság esetén csak műszaki avult értéken biztosíthatók.

  • műszaki avultérték

a technikai avulással csökkentett érték, azaz a vagyonelem valóságos értéke. Befolyásolja a vagyonelem kora, műszaki állapota, üzemidő, karbantartása, felújítása.

  • könyvszerinti érték

számviteli kategória, amit biztosításnál nem célszerű megadni.

Nem tükrözi a vagyonelem tényleges értékét, így nem is minden biztosító engedi alkalmazni

  • bruttó könyvszerinti érték

nyilvántartási érték

 

indexálás:

a Központi Statisztikai Hivatal által publikált hivatalos árindex, ami a biztosító által alkalmazott értékkövetésre tett javaslat.

Nem helyettesíti a agyontárgyak egyéb okból bekövetkező változásait!

 

előgondoskodás:

egyösszegben, vagy %-osan megadott biztosítási összeg tartalék. Ennek erejéig a biztosító fedezetet vállal a biztosítási időszak alatti értéknövekedés fedezete (új vagyonelemek, értéknövekedett vagyonelemek, az áremelkedések hatásából adódó értéknövekedések) Csökkentheti az alulbiztosítottság hatását.

 

 

Keresés

Elérhetőség

IKON Biztosítási Alkusz Kft. 8900 Zalaegerszeg
Deák Ferenc tér 3./C.
+36 92 630 - 022
+36 30 290 - 3429